HTML4

Banner

Iedere Huissenaar weet er wel iets van Het Beleg en Ontzet van Huissen. En als dat geen belletje doet rinkelen dan doet "De Wildeman" dat wel. Maar het Beleg en Ontzet is veel meer dan dat.

Historie en Folklore
Het Beleg en Ontzet van Huissen zoals wij dat nu kennen komt voort uit een legendarische slag in 1502 en 500 jaar aan flokloristische herdenken van die slag. Dat tweede feit is zeer belangrijk, want lang niet alle dingen die bij het huidige Beleg en Ontzet komen kijken vinden zijn oorsprong in de slag van 1502. Neem bijvoorbeeld het vuurvechten. Ja, er is in 1502 een laatste grote gevechtgeweest achter de dijk bij de Rijn maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat daar een vuurgrens bij kwam kijken. Dat vind zijn oorprong in het St. Jansvuur.

Alles wat er te weten valt over het Beleg en Ontzet van Huissen gaan we hier verzamelen. We zijn nog niet klaar maar nu al kunt u zich nergens een completer beeld vormen van Het Beleg en Ontzet van Huissen. Over de historische slag, de folkloristische vieringen en het Beleg en Ontzet in de 21ste eeuw. 

NOOT: Deze pagina is in ontwikkeling! De informatie is nog niet volledig en zal zo spoedig mogelijk aangepast en vervolledigd worden. Heeft u zelf op-/aanmerkingen? Laat het dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

BENO BANNER HOME 1502

Om maar iets te kunnen snappen van de slag die in 1502 heeft plaats gevonden moet je weten dat Huissen een Kleefse enclave was. Huissen lag als stadje van het Hertogdom van Kleef helemaal alleen in het grote Hertogdom Gelre waar de gevreesde Karel van Gelre de scepter zwaaide.

Huissen was dus een gat in zijn rijk. Daar was Karel niet blij mee. Al was het maar omdat Huissen een goede inkomstenbron voor hem zou zijn. Door de ligging van het stadje, direct aan de rijn. Kon er flink tol geint worden en was er een grote visserij. Verder boerde het stadje goed met landbouw en tabak.

He beide Hertogen waren nu niet beplaald beste vrienden. Al 200 jaar was er oorlog tussen de twee hertogdommen. En nu wilde Karel Huissen hebben. Hij prepareerde een leger en stak de rijn over. De Huisenaren wisten, ondermeer vanwege een eerder mislukte poging, dat Karel onderweg was. Dus er was genoeg eten binnen de muren en er waren ook een aantal soldaten aanwezig. Toen Karel eraan kwam werden snel de poorten gesloten. Toen zat er voor hem niks anders meer op dan de stad belegeren: net zo lang wachten tot men stierf van de honger. Maar omdat de Huissenaren zo goed voorbereid waren lukte dit niet goed. Sterker nog de troepen van Karel begonnen honger te leiden. 

En er kwam redding. Vanuit o.a. Emmerich en Kleef kwamen er troepen om Huissen te ontzetten. Na een drietal slagen werd Karel gevangen genomen en Huissen ontzet.

BENO BANNER HOME NU

In de weken naar de slag vierder Huissen feest. In 1536 ontstond het St. Gangulphusgilde, als fusie van het St. Antoniusgilde en het St. Jorisgilde, en vanaf dat jaar wordt het Beleg en Ontzet van Huissen herdacht en gevierd.

Maar niet altijd op de manier zoals we dat nu kennen. Het begon ooit als een rondje om de kerk en is in de loop der jaren flink geevolueerd. Zo is het Vuurvechten afkomstig van het St. Jansvuur. En de Wildeman, die vind zijn oorsprong dan wel in 1502 met de Moor die Huissen verraade maar is in jaren en jaren via "Klein Evertje" ontstaan.

"VRIJ VOLK" (1936)
Een belangrijk jaar in het folkloristische Beleg en Ontzet van Huissen is 1936. Het St. Gangulphusgilde vierde dat jaar zijn 525 jarig bestaan. En het St. Laurentiusgilde zijn 275 jarig feest. Dit werd groots gevierd. Onder andere met het openluchtspel "Vrij Volk" geschreven door Louis Frequin (In Huissen woonend journalist van de Gelderlander en inderdaad vader van Willibrord.) In dat openluchtspel pakte Frequin alle bestaande Huissense traditie's m.b.t. het Beleg en Ontzet van Huissen bij elkaar, pakte er nog wat nieuws bij en hulsselde dat door elkaar tot een groots spektakel. Dit openluchtspel uit 1936 is de basis voor het huidige Beleg en Ontzet van Huissen. 

NU
Het huidige Beleg en Ontzet van Huissen hangt van traditie's, gebruiken en gewoonten aan elkaar. Voor de leek op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Maar nu u al wat gelezen heeft over de slag in 1502 moet het al een stuk duidelijker zijn.  Maar er is nog veel meer te vertellen: 

BENO BANNER HOME 2017

Zaterdag 24 juni 2017 vieren we dat Huissen door steun van de Kleefse Troepen 515 jaar geleden Karel van Gelre en zijn leger heeft verdreven. Dit doen we met een groots spektakel van 11 tot 17 in de straten van Huissen. U komt toch ook?

BENDE VAN DE WILDEMAN
Al om 10 uur is de Huissense Jeugd welkom in de stadskerk voor een leuke ochtend vol Huissense cultuur en Historie. Ze leren alles over Huissen, het Beleg en Ontzet van Huissen en de gilden. Na die middag neemt de Wildeman hen mee om hen te helpen de Huissense strijders te weerhouden van victorie.

PATROULLE
Vanaf 11 uur lopen de Huissense Gilden te patroueren door de stad. Men heeft namelijk gehoord van een mogelijke aanval van Karel van Gelre en controleerd of de stad er klaar voor is.

GELDERSE TROEPEN
Omstreeks 12 uur proberen de Gelderse Troepen de stad binnen de komen en worden onder groot spektakel verjaagd uit de stad. Dit gebeurd op de Markt.

De Gelderse Troepen slaan hun kamp op net buiten de stad. Bij de Molenweide om precies te zijn. De taktiek is om de stad te omsingelen zodat niemand er meer in of uit kan. Kwestie van wachten en de stad zal sterven van de honger

VISSEN EN TWEEDE AANVAL
Maar zo snel geven de Huissenaren zich niet gewonnen. Om 14 uur laten ze aan de Gelderse Troepen zien dat ze nog lang zullen moeten wachten want er is vis genoeg in de Strang. Er is genoeg eten voor lange tijd. Dit maakt de Gelderse kwaad ze vallen om half drie nog eens aan op de Markt. 

ZILVERWEGEN
Tijdens koffiemaaltijd 's morgens kunnen aanwezige dames een gokje wagen. Hoeveel weegt een koningszilver. 

DERDE AANVAL
De Gelderse beginnen nu zelf honger te leiden en vallen om kwart over drie nog eens aan. Het lukt de Huissenaren nog net ze te verdrijven.

DE SLAG OM HUISSEN
Om half vijf is het zo ver. De Grande Finale van het Beleg en Ontzet. De steuntroepen uit Emmerich en Kleef zijn aangekomen. Bij de Molenweide vind de alles beslissende slag om Huissen plaats. Het gevecht met als inzet de stad Huissen. Wie zal overwinnen?

Dus komt dat zien. Vanaf 11 uur in de straten van Huissen. Met de Grande Finale om 16.30 uur op de Molenweide.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger