2 oktober 2023
Nieuws

24 juni De slag om Huissen, het beleg & ontzet.

Op zaterdag 24 juni is de jaarlijkse viering van de slag om Huissen, wat elk jaar word nagespeeld door de Huissense gilden. Deze dag staat vol met tradities met als hoogtepunt het vuurvechten.

 

Het beleg en ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. In 1502 lag Huissen economisch gunstig naast de Rijn en werd hier tol gevraagd voor de scheepsvaart richting Duitsland. Het beleg eindigde met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Dit jaar zal de slag worden nagespeeld zaterdag 24 juni. Deze zaterdag staat bol van de tradities, waar het uitvoeren van het visrecht, man met het blek,(stadsomroeper) teerhuis, de bende van de Wildeman en het Gelderse kampement bij de “Buitenpoort”. Vanaf 11 uur zullen de gilden door het centrum lopen, de eerste aanval van de Geldersen op de markt tegen half een en de splitsing van de legers. De gehele middag zullen de gilden de stad behoeden voor de Gelderse legers. Het hoogtepunt is de slag, het vuurvechten, dat tegen kwart over vier op de Molenweide geleverd wordt.

 

Zaterdagschool en de bende van de Wildeman

Een van de bekendste figuren van het beleg is de spion van de Gelderse, de Wildeman die de hele dag door Huissen loopt om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen. Deze bende word gevormd tijdens de zaterdagschool, die gehouden wordt in het dagkapel van de stadskerk. Vanaf 10:15 zijn kinderen en hun ouders welkom. Daar wordt het verhaal achter de slag verteld.

De wildeman, de raddraaier van de Geldersen zal de kinderen “bevrijden” uit de school en worden meegenomen door de Wildeman om hen de hele dag te vermaken met tradities en plezier. Rond half 5 na het vuurgevecht zijn de kinderen verlost van de Wildeman en zit de dag erop. Vragen over de bende van de Wildeman? Kijk eens op onze site voor informatie en contactgegevens.

 

Programma zaterdag 24 juni, de slag om Huissen

 

08.00: Gildenviering in de Gildekapel, stadskerk

10.15: Aanvang Zaterdagschool Dagkapel stadskerk

11.45: Vendelzwaaien bij het podium op de Markt

13.00: Troepenverdeling tussen Geldersen en Kleefsen.   Kanonschieten op de Markt

14.00: Kleefsen vissen bij de Strang

14.15: Vis uitdelen op de Markt met uitleg over de  schermutselingen met de vijand

16.20: De slag om Huissen, spiegelgevecht met vuurvechten op de Molenweide met afschieten van het kanon.

 

 

Koningschieten 25 juni

 

Op zondag volgt het koningschieten, een wedstrijd tussen gildenbroeders om zich de belangrijkste titel binnen het gilden te bemachtigen, namelijk koning van het St. Laurentius of St. Gangulphusgilde.  Vanaf 14:00 uur zal op het raadhuisplein begint het vogelschieten door openingsschoten van de de beschermvrouwe,  van Lingewaard, mevr N Kalfs, oppergenneraal Pastoor Donders, en de huidige koningen. Het vogelschieten is voor alle gildenbroeders en buitengewone leden.

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten. De kandidaat die het laatste stukje hout van de klos afschiet mag zich voor een jaar koning van het gilden noemen. De koning zal gehuldigd worden en de gilden vertrekken naar het huis van de koning om de koningin af te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.