15 juli 2024
Nieuws

29 juni De slag om Huissen, het beleg & ontzet.

Op zaterdag 29 juni is de jaarlijkse viering van de slag om Huissen. Het beleg en ontzet van Huissen word elk jaar nagespeeld door de Huissense gilden. Deze dag vol met tradities met als hoogtepunt het vuurvechten op de Molenweide.

 

Het beleg en ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. Elk jaar op laatste zaterdag van juni wordt dit herdacht en nagespeeld. De zaterdag staat bol van de tradities, o.a. het uitvoeren van het visrecht, man met het blek(stadsomroeper), het teerhuis, de bende van de Wildeman en het Gelderse kampement bij de “Dannenburcht”.

Vanaf 11.00 uur zullen de gilden door het centrum trekken en is de eerste aanval van de Geldersen op de Markt. Rond 12.30 uur zal er een splitsing van de legers plaatsvinden. Vervolgens zullen de gehele middag de gilden de stad behoeden voor de Gelderse legers.

Het hoogtepunt van de dag is het naspelen van de slag, het vuurvechten. Dit zal rond 16.15 uur op de Molenweide uitgevoerd worden.

Een van de bekendste figuren van het beleg is de spion van de Gelderse, de Wildeman die de hele dag door Huissen loopt om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen. Deze bende word gevormd tijdens de zaterdagschool, die gehouden wordt in het Antoniuskapel.  Om met de wildeman mee te trekken kunnen de kinderen om 10.00 uur de ingekleurde kleurplaat meenemen naar het Odeon op de Markt. Vandaar zal rond 10.15 uur de wildeman met de kinderen naar de Antoniuskapel trekken. Uiteraard zijn kinderen en hun ouders daar welkom. Daar wordt het verhaal achter de slag verteld.

Uiteindelijk zal de wildeman, de raddraaier van de Geldersen, de kinderen “bevrijden” uit de school en worden ze meegenomen om hem de hele dag te vergezellen. De kinderen krijgen met tradities en plezier meer info over de slag om Huissen.

Wil je meer lezen over de slag om Huissen kijk dan op de pagina beleg en ontzet of klik hier

Kom allemaal kijken in het centrum van Huissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.