29 juni De slag om Huissen het Beleg & Ontzet.

Op zaterdag 29 juni is de jaarlijkse viering van het Beleg en Ontzet van Huissen, welk elk jaar word nagespeeld door de Huissense gilden. Deze dag staat vol met tradities met als hoogtepunt het vuurvechten.

Het Beleg en Ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. In 1502 lag Huissen economisch gunstig naast de Rijn en werd hier tol gevraagd voor de scheepvaart richting Duitsland. Het beleg eindigde met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Dit jaar vind het jaarlijkse feest plaats op zaterdag 29 juni en staat de dag vol met tradities en symboliek, waaronder het vissen, man met het blek, teerhuis, de bende van de Wildeman en het kampelement op de Molenweide. Vanaf 11 uur zullen de gilden door het centrum lopen, waarnaar de splitsing van de legers volgt rond half 1 op de markt. De gehele middag worden verschillende tradities uitgeoefend met als hoogtepunt het vuurvechten om 16:15 uur op de Molenweide. Tevens vind de Exodus wandeltocht plaats op deze dag.

Zaterdagschool en de bende van de Wildeman

Een van de bekendste figuren van het beleg is de spion van de Gelderse, de Wildeman die de hele dag door Huissen loopt om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen. Deze bende word gevormd tijdens de zaterdagschool, die gehouden wordt in het Zwaonehus (Kardinaal de Jongstraat). Om 10:30 zijn kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar welkom om samen met hun ouders een kijkje te nemen op de zaterdagschool. De wildeman, de raddraaier van de Geldersen zal de kinderen “bevrijden” uit de school en worden meegenomen door de Wildeman om hen de hele dag te vermaken met tradities en plezier. Rond half 5 na het vuurgevecht zijn de kinderen verlost van de Wildeman en zit de dag erop. Vragen over de bende van de Wildeman?

Programma zaterdag 29 juni, de slag om Huissen

08.00: Eucharistieviering in de Gildekapel, stadskerk

10.15: Aanvang Zaterdagschool in ‘t Zwaonehüs

10.30: College B & W en bestuur Historische Kring ontvangen eregasten

11.45: Vendelzwaaien bij het podium op de Markt

13.00: Troepenverdeling tussen Geldersen en Kleefsen.   Kanonschieten op de Markt

14.00: Kleefsen vissen bij de Strang

14.15: Vis uitdelen op de Markt met uitleg over de  schermutselingen met de vijand

16.20: De slag om Huissen, spiegelgevecht met vuurvechten op de Molenweide met afschieten van het kanon.

 

 

 

 

 

 

 

Koningschieten 30 juni

Op zondag volgt het koningschieten, een wedstrijd tussen gildenbroeders om zich de belangrijkste titel binnen het gilden te bemachtigen, namelijk koning van het St. Laurentius of St. Gangulphusgilde.  Vanaf 14:00 uur zal op het Raadhuisplein de dag beginnen met het vogelschieten door openingsschoten van de beschermheer derGilden, drs. R.Persoon en de burgemeester van Lingewaard, mevr. Schuurmans. Het vogelschieten is voor alle gildenbroeders en buitengewone leden.

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten. De kandidaat die het laatste stukje hout van de klos afschiet mag zich voor een jaar koning van het gilden noemen. De koning zal gehuldigd worden en de gilden vertrekken naar het huis van de koning om de koningin af te halen.

Daarna volgt het Koningsbal.

U bent allen van harte uitgenodigd om de vele tradities mee te maken op 29 en 30 juni.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.