GILDEN HUISSEN INGEKLEURD

DOOR NIEUWSTE TECHNIEKEN KOMT ARCHIEF TOT LEVEN

Door middel van de allernieuwste technieken is het de Huissense Gilden gelukt een ruim aantal zwart-wit foto’s en enkele films voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw in te restaureren en in te kleuren. Het geeft de kijker een niet eerder vertoond inkijkje in de geschiedenis.

Dit anders zeer tijdrovende, ingewikkelde en arbeidsintensieve werk is deels uitgevoerd door computer-algoritme. Dit algoritme met de naam DeOldify zocht door middel van ‘deep learning’ de juiste kleur bij elke pixel in de afbeelding, waarna handmatig correcties gedaan werden en de afbeeldingen ontdaan werd van beschadigden en oneffenheden.

Bijzonder is dat het ook twee oude films ingekleurd zijn. Het betreft een fragment uit het Polygoon Journaal uit 1936 van het jubileum van de Gilden en de viering van het Beleg en ontzet van Huissen, veel later in 1972.

Het algoritme dat aan dit project ten grondslag ligt heet DeOldify en is ontwikkeld door de amerikaan Jason Antic. Hij biedt deze technologie open-source aan op softwareplatform GitHub. De techniek gaat zowel in de grijstinten opzoek naar mogelijk aanwezige kleur, als in een zijn grote geheugen waarin het associeert naar welke kleur een voorwerp of persoon moet hebben. Deze combinatie werkt soms waanzinnig, maar is vaak ook verre van perfect. De foto’s zijn dan ook nog handmatig gecorrigeerd. Opvallend is hoe DeOldify in een aantal gevallen ziet welke vaandels rood en welke blauw zijn.

Hieronder ziet u een selectie van het, voorlopige, resultaat. Te beginnen met de twee films die nu voor het eerst in kleur beschikbaar zijn. Daarna volgt een selectie van de meer dan 75 afbeeldingen.

We hebben onze uiterste best gedaan om bij elke foto en video wat informatie en context te geven. Mocht u iets zien dat foutief is of heeft u meer informatie over een foto of video laat het ons dan alstublieft weten. Wij horen het graag. Dat kan door middel van een e-mail te sturen naar info@gildenhuissen.nl

BELEG EN ONTZET VAN HUISSEN 1972

Bij het Beleg en ontzet van Huissen in 1972 zijn filmopname gemaakt. Deze zijn eerder al, in 2015, op ons YouTube-kanaal verschenen. Nu is de video voor het eerst te zien in kleur.

Bekijk oorspronkelijke zwart-wit versie   Bekijk de ingekleurde versie en de zwart-wit versie naast elkaar

JUBILEUM HUISSENSE GILDEN 1936 IN POLYGOON JOURNAAL

Enkele jaren geleden vonden wij in de collectie van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid een filmfragment uit het Polygoon Journaal Hollands Nieuws uit week 27 van het jaar 1936. Men vierde het 525-jarig bestaan van het St. Gangulphusgilde en het 275-jarig bestaan van St. Laurentiusgilde. In de video zijn de gilden al marcherend door vooroorlogs Huissen te zien. Te herkennen zijn onder andere burgemeester C.M.J. Dony en enkele Benedictijner paters. Daarnaast is een een kort fragment van het vendelen te zien, helaas schijnt het hier geen Huissense vendelier te betreffen maar eentje uit Giesbeek.

Bekijk de oorspronkelijke zwart-wit versie

Tot zover video. In de toekomst hopen we meer video-materiaal aan u in kleur te kunnen tonen. Tijdens ditzelfde jubileum zijn natuurlijk ook foto’s gemaakt.

[twenty20 img1=”1558″ img2=”1557″ offset=”0.5″]

BEWEEG DE PIJLTJES OP HET ORIGINEEL OF DE BEWERKTE VERSIE TE ZIEN. HET ORIGINEEL STAAT TELKENS LINKS

We zien een man op paard op de dijk. Personen onbekend.

[twenty20 img1=”1503″ img2=”1500″ offset=”0.5″]

Gilden en bevriende schutterijen die op bezoek zijn marcheren door Vierakkerstraat. Onder andere schutterij St. Andreas uit Zevenaar is te herkennen.

[twenty20 img1=”1504″ img2=”1501″ offset=”0.5″]

Toon Lippmann als Wildeman

GILDENFEESTEN 1935

Dan nu een reeks foto’s van het Beleg en ontzet van Huissen in 1935. Één jaar eerder dan het jubileum hierboven.

In die jaren speelde het Beleg en ontzet van Huissen zich af rond de Molenkolk en de veerweg. De schermutselingen werden gehouden in de buurt van Café Sieka aan de Markt.

[twenty20 img1=”1480″ img2=”1479″ offset=”0.5″]

Te zien op de foto zijn: koning van het St. Gangulphusgilde Antoon Janssen met aan zijn rechterzijde Jan Neijenhuis. De vrouw vooraan is Grada van de Sande, die eigenaresse van het café is. Grad Bies zit aan haar linkerzijde. Hent Derksen (De Poer) staat vooraan de foto met geweer. De achterste bestaat uit (vlnr): Koos Thebes, een onbekende man, Bart Melchers, J. Peters (Klein Jajje), Jan Lippmann, Harrie Remie en mannen waarvan ons de naam onbekend is.

[twenty20 img1=”1487″ img2=”1486″ offset=”0.5″]

Op deze tweede foto, hoogst waarschijnlijk genomen net voor of na de vorige is te zien hoe koerier Jan Arends een brief uitwisselt met generaal H. Remie. Gangulphuskoning Antoon Janssen kijkt toe, evenals Hent Derksen. Ook hier is in de achtergrond café-eigenaar Grada van de Sande te herkennen.

[twenty20 img1=”1492″ img2=”1490″ offset=”0.5″]

[twenty20 img1=”1491″ img2=”1489″ offset=”0.5″]

Op de bovenstaande foto’s die erg fraai uit de inkleuring en restauratie zijn gekomen is het vuurgevechten de weg erheen te zien. Zie het vooroorlogse landelijke Huissen. Op de bovenste van de twee foto’s is tussen de vechtende heren vermoedelijk Hent Derksen te herkennen.

[twenty20 img1=”1495″ img2=”1496″ offset=”0.5″]

Te zien op de foto zijn: koning van het St. Gangulphusgilde Antoon Janssen met aan zijn rechterzijde Jan Neijenhuis. De vrouw vooraan is Grada van de Sande, die eigenaresse van het café is. Grad Bies zit aan haar linkerzijde. Hent Derksen (De Poer) staat vooraan de foto met geweer. De achterste bestaat uit (vlnr): Koos Thebes, een onbekende man, Bart Melchers, J. Peters (Klein Jajje), Jan Lippmann, Harrie Remie en mannen waarvan ons de naam onbekend is.

Bovenstaande foto’s lijken net voor het koningschieten gemaakt te zijn. Als koningen te zien zijn Victor Helmich voor het St. Laurentiusgilde en Jan Lippmann voor het St. Gangulphusgilde. Verder is links van het vaandel Hent Derksen weer te zien. 

Koning Victor Helmich, zoon van burgemeester C. Helmich komt op 29 juni 1936 door een tragisch auto/motor-ongeluk op de Rijnbrug op 23-jarige leeftijd om het leven. Burgmeester Helmich overlijd ook dat jaar. Zij zullen samen herdacht wordten op Laurentiusdag 1936

[twenty20 img1=”1498″ img2=”1497″ offset=”0.5″]

Hierboven ziet u een foto gemaakt op de uitvaart van Victor Helmich. Let op het Laurentiuszilver over de kist. Meer over Victor Helmich en zijn tragische dood leest u in de Huissense Gildenkroniek van mei 2017 op pagina 25.


Meer gerestaureerd en ingekleurd foto-materiaal kunt u vinden op de volgende pagina.

MET ONDER ANDERE DE OUDSTE FOTO VAN DE GILDEN ZOALS U HEM NOG NOOIT ZAG EN HET INITIEUR VAN DE VOOROOLOGSE KERK

GA NAAR PAGINA 2

DIRECT DOOR NAAR PAGINA 3