Aftellen tot Slag om Huissen is begonnen

Zondag 26 mei rond het middaguur zullen de gildenvlaggen weer gehesen worden in de masten bij de Arnhemse poort. Het aftellen is begonnen tot de bevrijding van Huissen op zaterdag 30 juni tijdens het Beleg en Ontzet van Huissen, de jaarlijkse herdenking van de Slag in 1502 om Huissen.

Op 26 mei begon de belegering van Huissen door Hertog Karel van Gelre, en 30 juni werd de Hertog verslagen en Huissen weer bevrijd. Niet alleen de vlaggen zullen worden gehesen maar ook vieren de gildenbroeders hun patroonsdag van het Sint Gangulphusgilde. Nadat de vlaggen gehesen zijn gaan de gilden door de stad naar het Rijnstede gebouw voor het vervolg van de dag. Want er zal ook gestemd worden of er dit jaar op de vogels en klossen zal worden geschoten. Als de stemming positief is zullen de tamboers een rondgang maken door Huissen en de gildenvlag zal worden gehesen bij de Molenweide. Zodat iedereen kan zien dat de gilden dit jaar weer na koning schieten. Maar eerst zullen ze de stad bevrijden op zaterdag 30 juni, tijdens het beleg en ontzet van Huissen.

Op die zaterdag zullen de gilden door het centrum lopen, waarnaar de splitsing van de legers op de Markt volgt. De gehele middag kunt u getuige zijn van een reeks aan tradities, waaronder het vissen in de Molenkolk, de bende van de Wildeman en het Gelders kampement op de Molenweide Tevens vindt op deze dag de Exodus Wandeltocht plaats. Hoogtepunt van de dag is De Slag om Huissen op 30 juni is tegen 16.30 uur op de Molenweide. Tijdens dit spectaculaire schouwspel weten de Kleefse legers de Gelderse te verslaan en Huissen te ontzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.