Herdenking 2 oktober

Op vrijdag 7 september kwamen op uitnodiging van wethouder Theo Janssen diverse organisaties uit Huissen bijeen. Als vervolg op de eerste 2 oktoberherdenking in 2017 is breed vastgesteld, dat dit initiatief een jaarlijkse herhaling verdient. Daartoe is samenwerking noodzakelijk van diverse partijen en die hebben zich nu verenigd in het ‘Comité Herdenking 2 oktober

Na de mislukking van de Operatie Market Garden werd onze regio de Betuwe zwaar geteisterd door oorlogsgeweld. In de gehele huidige gemeente Lingewaard werd zwaar gevochten en iedereen werd gelast het gebied te verlaten. Op 2 oktober werd Huissen getroffen door een geallieerd bombardement. Oorlogsgeweld trof iedere kern in Lingewaard. In Huissen bevindt zich het ere Massagraf alwaar meer dan 150 burgers zijn begraven. De ‘Liberation Route Europe luisterkei nummer 42’ vertelt dit drama. Deze luisterkei staat bij de ingang van het Gedenkpark. Op 4 mei wordt deze plaats massaal bezocht tijdens de landelijke Dodenherdenking.

Op de dag van het bombardement zelf zal voortaan ook een plechtigheid plaats vinden. Opdat wij niet vergeten en ons realiseren in welk een spagaat de burgers in oorlogstijd terecht kunnen komen. De samenwerkende partijen zijn: De beide Huissense Stadsgilden, de Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark Huissen Stad, Stinase en het Exoduscomité. De gemeente Lingewaard zal het initiatief daar waar nodig faciliteren.

Binnenkort zullen de digitale uitnodigingen worden verzonden en in de krant gepubliceerd worden, iedereen is uitgenodigd. De ‘zuilen’ van het Comité Herdenking  2 oktober verzorgen de herdenking in de kerk en het Gedenkpark dat op dinsdag 2 oktober duurt van 19.00 tot 20.00 uur. Hierna kan men koffie/thee nuttigen in de Antoniuskapel tot 20.30 uur. Om 20.30 uur zal de Historische Kring Huessen een interessante lezing met presentatie verzorgen in vergaderzaal 1 tegenover de Antoniuskapel voor eenieder die hiervoor interesse heeft. Toegang is gratis.

Programma dinsdag 2 oktober 2018

18.45 uur. RK kerk Huissen stad geopend voor belangstellenden.

19.00 uur. Opening door Spreekstalmeester Kees v.d. Kwast

19.02 uur  Openingswoord door burgemeester van Lingewaard Marianne Schuurmans-Wijdeven

19.05 uur  Voordracht 1e deel over Vince Siepman.

19.10 uur. Gedicht 17 september 1944 door Robert van Ginkel.

19.15 uur. Voordracht 2e deel over Vince Siepman.

19.25 uur. Stille Tocht, vooraf gegaan door de tamboers van de Huissense Gilden, via de Conventstraat naar het Massagraf op het gedenkpark Huissen-stad.

19.35 uur. Bloemlegging bij het Massagraf door het Herdenkingscomité. Aansluitend is er gelegenheid, door kinderen en belangstellenden, om bloemen leggen.

19.45 uur. Stille Tocht, vooraf gegaan door de tamboers van de Huissense Gilden, via het Mariaplein naar Monument de Klok naast de RK kerk.

19.55 uur. Marigold memorial plaatsing bij de Klok door het Herdenkingscomité.

19.56 uur  Last Post gevolgd door 1 minuut stilte ter nagedachtenis voor de WO II slachtoffers.

20.00 uur. Einde herdenking aansluitend samenzijn in de Antoniuskapel met koffie/thee.

20.30 uur. Aanvang 2 oktober lezing inclusief film verzorgd door Historische Kring Huessen in vergaderzaal 1 in het oude gemeentehuis tegenover de Antoniuskapel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.