28 mei 2024

Jeugd

Jeugd

Wij zijn de jeugd van het St. Antoniusvendel en heten je van harte welkom op onze jeugdpagina!

Op deze website kun je van alles vinden wat met de jeugd en de Huissense gilden te maken heeft. Het laatste nieuws staat op de homepage, onder ‘informatie’ in het menu kun je van alles lezen, en zien, wat de jeugd zoal doet.

En lijkt het je leuk om een keer op onze oefenavonden te komen kijken, kom dan op dinsdagavond om 19.00 uur in het Rijnstedegebouw aan de Kardinaal de Jongstraat. Er wordt geoefend op 19 september, 3, 10, en 24 oktober.

Wil je meer weten neem dan contact op met Wim v/d Jagt, 0263253124 of Jan Wannet 0263250973 / 0613800366

Een gilde was vroeger een soort politie en leger van een stad. In de stad zorgden ze ervoor dat alles veilig bleef Verder bewaakten ze ook de stad, om te voorkomen dat de vijand de stad niet kon veroveren! Dit kun je jaarlijks nog terug zien, bij het beleg en ontzet van Huissen.Tegenwoordig heeft de politie en het leger de taak van de gilde overgenomen. Maar dat betekent niet dat de gilde er helemaal niet meer is! In Nederland zijn nog heel veel gildes en schutterijen die de gebruiken en tradities van vroeger na doen.Ook het Huissense gilde bestaat nog steeds. Tegenwoordig vechten wij natuurlijk niet meer echt tegen de vijand, maar spelen het nog wel na tijdens het Beleg en ontzet in Huissen.  Ook doen het Gilden; vendelen (dat is zwaaien met een vlag) trommelen en kruisboogschieten. En er wordt jaarlijks koning geschoten, zoals dat vroeger ook bij een gilde gebeurde. Wil je meer weten, wat een gilde precies inhoudt, kijk dan even op de hoofdsite van de gilden.

 

Als je jonger bent dan 18 jaar en je bent lid van de gilden dan hoor je bij het St. Antoniusvendel. Dat is een gezellige groep die samen optrekt bij activiteiten van de gilden. Ze doen dan mee tussen de andere gildebroeders tijdens optochten en andere activiteiten, zoals het Beleg en Ontzet van Huissen en het paasvuur en veel meer activiteiten. Ook worden er voor de jeugd activiteiten georganiseerd zoals de jeugduitgaansdag, een dag waarin de jeugd onder begeleiding iets leuks gaat doen en de sinterklaasavond. De gilden heeft een speciale jeugdcommissie. Die commissie zorgt o.a. voor de begeleiding van tijdens de activiteiten. De gilden hecht veel waarde aan de jeugd, zodat de tradities van de gilden voortgezet kunnen worden. Wil je ook lid worden of alleen een keer komen kijken, dat kan uiteraard. Je kunt vanaf 7 jaar lid worden van het St. Antoniusvendel, onderdeel van de gilden, dit geldt voor zowel jongens als meisjes.