Jeugd

Wij zijn de jeugd van het St. Antoniusvendel en heten je van harte welkom op onze jeugdpagina!

Op deze website kun je van alles vinden wat met de jeugd en de Huissense gilden te maken heeft. Het laatste nieuws staat op de homepage, onder ‘informatie’ in het menu kun je van alles lezen, en zien, wat de jeugd zoal doet.

En lijkt het je leuk om een keer op onze oefenavonden te komen kijken, kom dan op dinsdagavond om 19.00 uur in het Rijnstedegebouw aan de Kardinaal de Jongstraat. Er wordt geoefend op 19 september, 3, 10, en 24 oktober.

Wil je meer weten neem dan contact op met Wim v/d Jagt, 0263253124 of Jan Wannet 0263250973 / 0613800366

Een gilde was vroeger een soort politie en leger van een stad. In de stad zorgden ze ervoor dat alles veilig bleef

Verder bewaakten ze ook de stad, om te voorkomen dat de vijand de stad niet kon veroveren! Dit kun je jaarlijks nog terug zien, bij het beleg en ontzet van Huissen.Tegenwoordig heeft de politie en het leger de taak van de gilde overgenomen.

Maar dat betekent niet dat de gilde er helemaal niet meer is! In Nederland zijn nog heel veel gildes en schutterijen die de gebruiken en tradities van vroeger na doen.Ook het Huissense gilde bestaat nog steeds.

Tegenwoordig vechten wij natuurlijk niet meer echt tegen de vijand, maar spelen het nog wel na tijdens het Beleg en ontzet in Huissen.  Ook doen het Gilden; vendelen (dat is zwaaien met een vlag) trommelen en kruisboogschieten. En er wordt jaarlijks koning geschoten, zoals dat vroeger ook bij een gilde gebeurde.

Wil je meer weten, wat een gilde precies inhoudt, kijk dan even op de hoofdsite van de gilden.

ganghulplaurenti

Als je jonger bent dan 18 jaar en je bent lid van de gilden dan hoor je bij het St. Antoniusvendel.

Dat is een gezellige groep die samen optrekt bij activiteiten van de gilden. Ze doen dan mee tussen de andere gildebroeders tijdens optochten en andere activiteiten, zoals het Beleg en Ontzet van Huissen en het paasvuur en veel meer activiteiten.

Ook worden er voor de jeugd activiteiten georganiseerd zoals de jeugduitgaansdag, een dag waarin de jeugd onder begeleiding iets leuks gaat doen en de sinterklaasavond.

De gilden heeft een speciale jeugdcommissie. Die commissie zorgt o.a. voor de begeleiding van tijdens de activiteiten.

De gilden hecht veel waarde aan de jeugd, zodat de tradities van de gilden voortgezet kunnen worden. Wil je ook lid worden of alleen een keer komen kijken, dat kan uiteraard.
Je kunt vanaf 7 jaar lid worden van het St. Antoniusvendel, onderdeel van de gilden, dit geldt voor zowel jongens als meisjes.

 

Wat doen een tamboer.

Een tamboer is een jongen of meisje die voorop loopt met een trommel.

Hij of zij laat de stad Huissen weten dat de gilden eraan komt!

Er zijn twee verschillende trommels, de scherpe en de dieptrom. Een dieptrom geeft de maat aan, waar de gilden in moet lopen. De andere trom slaat scherp, dit betekent dat deze verschillende marsen (muziekstukken) speelt en zo de gilden muzikaal begeleid.

Naast deze twee verschillende trommels hebben de tamboers een functies.jeugdtamboers

Dit zijn er twee, de voorman en de gildetamboer.
De voorman heeft de leiding over de tamboers en geeft aan welke mars ze gaan spelen. Daarom is het belangrijk te luisteren naar de voorman.

De gildetamboer laat op een verplichte optrekdag weten dat de gilden eraan komt. Hij loopt dan 's ochtends door Huissen met een andere tamboer.

De tamboers oefenen 1 keer per week. Dit is op een dinsdag.

Wil je meedoen en ben je 7 jaar, kom dan gerust eens kijken.

Wat doen een vendelier

Behalve tamboer kan je bij de gilde ook jeugdvendelier worden. Een vendelier is een jongen of meisje die een vlag draagt en hier mee kan zwaaien volgens een bepaald patroon. Wij noemen dat vendelen.vendelier1

Tijdens speciale gelegenheden, zoals op de optrekdagen van de gilden wordt er een vendelhulde gegeven. Dan laat je door het vendelen zien dat je die persoon eert.

Vendelen is al heel oud en stamt ui de middeleeuwen. Vendelen was een soort gebed. Elk type slag heeft een betekenis.

Als vendelier moet je luisteren naar de commando's van de generaal. Vendelen begint met het presenteren van de vlag. Daarna wordt het commando "zwaait het vaandel" gegeven met een rede voor het vendelen. Als gilden vendelen wij meestal voor God, Koning en Vaderland.

vendelier2

Niemand mag op de vlag lopen, behalve de paus, de kardinaal en de koning van Nederland.

Ons gilde heeft 3 soorten vlaggen. Rode vlaggen van St. Gangulphusgilde, blauwe van St. Laurentiusgilde en rood/blauwe voor het St. Antoniusvendel.

Een paar keer per jaar worden er vendelwedstrijden georganiseerd. Die vendelwedstrijden zijn voor de gilden en schutterijen uit de omgeving. Zij strijden dan om wie het beste kan vendelen. De voordraaier bepaalt het tempo. De rest van de vendeliers moet daarom goed op het tempo van de voordraaier letten.

Vendelen is nog best moeilijk, daarom wordt er ook (bijna) elke week geoefend. En iedereen kan het leren.

Jullie zijn van harte welkom op de dinsdagavond in het Rijnstedegebouw.

Wat doet de jeugdkoning

Binnen het St. Antoniusgilde is er ook een jeugdkoning. Dit kan een jeugdvendelier of jeugdtamboer zijn.jeugdkoning

Als je jeugdkoning ben, krijg je een zilveren schildje om en ben jij het middelpunt van de jeugd.

Je bent jeugdkoning voor een jaar. In dat jaar loop je tussen de jeugdvendeliers. Tijdens kringconcours mag je meedoen doen met het schieten voor de jeugdkoning van het concours. Verder is het vooral een eretitel.

Hoe wordt je jeugkoning?
1 keer per jaar schiet de jeugd op een kunststof vogel. Wie het lukt om het laatste stukje er vanaf te schieten, is dat jaar de jeugdkoning. Dit gebeurt vaak in het weekend dat het dichtst bij 25 juni ligt. Het jeugdkoningschieten is op het raadshuisplein.

Wil je lid worden?

Vul dat het aanmeldformulier in dat je hier kunt downloaden.