15 juli 2024
Nieuws

Koningschieten zondag 30 juni

Het vogelschieten

Op zondag 30 juni is het Koningschieten, een wedstrijd tussen gildenbroeders/zusters om de belangrijkste titel binnen de gilden, namelijk koning van het St. Laurentius of St. Gangulphusgilde, te bemachtigen.  Vanaf 14.00 uur zal op het Raadhuisplein begonnen worden met het vogelschieten door een openingsschot van de beschermvrouwe van de Gilden, burgemeester mevr. N Kalfs. Zij wordt gevolgd door de oppergeneraal Pastoor Donders en de huidige koningen. Het vogelschieten is voor alle gildenbroeders en buitengewone leden.

 

Het Koningschieten

Na het vogelschieten begint het Koningschieten. Dit gaat op inschrijving vooraf. De kandidaat die het laatste stukje hout van de klos afschiet mag zich voor een jaar koning van het gilden noemen.

De huidige St. Gangulphus koning, Gert de Weerd zal een poging doen om Keizer te worden. Als een gildebroeder/zuster 3 jaar achtereen koning wordt krijgt hij deze titel.

Dit is vaak een boeiend schouwspel. De koningen worden daarna gehuldigd op het Raadhuisplein door het omhangen van het Gildezilver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.