15 juli 2024
Nieuws

Oprichting dag Sint Gangulphus gilde 1536

De eerste zondag na Pasen is voor de Huissense gilden een bijzondere dag. Dan vieren ze de “verjaardag” van de gilden. Het Sint Gangulphusgilde werd opgericht in 1536, en is ontstaan uit twee nog oudere gilden deze zijn opgericht rond 1411. Een kopie van deze fusie akte hangt in het gilde kapel.

Deze dag wordt ook traditiegetrouw aangegrepen om de jubilarissen, gildebroeders die al jaren trouw lid, zijn te huldigen. Jan Könning is tijdens deze bijeenkomst vooraf gegaan aan een kerkdienst in de Onze lieve vrouw ten Hemelopneming kerk (de Stadskerk) in het gildehuis gehuldigd. Jan is 60 jaar lid van de Gilden. Samen met zijn vrouw Wilma werd hij in het zonnetje gezet. Van de voorzitter van de Huissense Gilden ontving hij een bijzondere speld en ook door de voorzitter van de Gelderse federatie van schuttersgilde werd hij onderscheiden met de zilveren kroon. Beide zijn bijzonder omdat het niet heel vaak voorkomt dat iemand 60 jaar lid is van een Gilde,

De jeugdvendeliers kregen ook een pluim, tijdens het indoor vendelen 24 maart jl. behaalden ze een prijs, en de vendeliers werden kampioen klassiek vendelen. De kruisboogschutters werden kampioen van de Lingewaardse competitie. Een feestelijke dag voor de gilden. De jeugdvendeliers gaan zich ook bekwamen in het acrobatisch vendelen. Kortom een feestelijke dag voor de Huissense gilden en de jubilaris in het bijzonder.

Foto; Foto van Eimeren Huissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.