Paasvuur 2022

GILDEN ONTSTEKEN PAASVUUR

na drie jaar mogen we weer eindelijk het Paasvuur onsteken.

Jaarlijkse traditie één van de eerste dagen van het nieuwe gildenjaar.

Op zondag, Eerste Paasdag, 17 april ontsteken de Gilden van Sint Gangulphus en  Sint Laurentius het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar en gildeseizoen is begonnen. na drie niet mogen doorgaan eindelijk weer het ontsteken van het Paasvuur.

Duivelspop

Het paasvuur in Huissen onderscheid zich van andere paasvuren omdat er een duivelspop boven op de stapel wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat  iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen, de coronapandemie bijna achter ons. Maar ook met een speciaal gebed voor de oorlog in Oekraïne, voor alle slachtoffers, vluchtelingen, dat er snel vrede mag komen.

Bij het vallen van de  duisternis vertrekken de Gilden naar de stadskerk waar de  fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop  trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. De koningen van de beide gilden zullen het paasvuur ontsteken. Als de pop die zich boven op de stapel bevind vlam vat zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.

Molenweide

Het paasvuur zal zoals ieder jaar plaats vinden op de Molenweide, in Huissen. Om circa 20.00 zullen de gilden daar aankomen en wordt de stapel aangestoken.   Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers, die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien. In het schijnsel van de vlammen zullen de vendeliers de vendelgroet brengen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.