Stemming voor het schieten op de vogels en de koningsklossen

Het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (27 juni) zou weer plaatsvinden,  maar ook dit is helaas afgelast door de corona maatregelen.

Voordat er geschoten zal worden komen de gildenbroeders bijeen voor het wel of  niet schieten op de koningsklossen en de vogels.  Het is een oud gebruik dat de gildenbroeders bijeenkomen voor deze stemming. Vroeger gebeurde dit in de stadsschool, tegenwoordig in het gebouw waar de gilden verblijven.  Meestal ook op de derde of vierde zondag na Pasen, sinds kort enkele weken voor het gildefeest.  Sinds 1946 is er niet meer negatief gestemd. Voor 1940 gebeurde dat nog wel eens. De reden was de grote crises, en een dalend ledental. Zo staat in de gildeboeken geschreven. Als de stemming positief is gaan de tamboers door het centrum van Huissen. Samen met de omroeper word dan medegedeeld dat er weer voor koning wordt geschoten.

Maar niet alleen door de tamboers wordt het medegedeeld. Op de molenweide staat de gildenmast. Bij een positieve stemming gaat de gildevlag in de mast. Dan kan iedereen zien dat de Gildenbroeders weer gaan strijden voor de koningstitel. Daar zal hij blijven hangen tot na het koningschieten. Op afrekeningdag ( twee weken na koningschieten)  wordt de vlag weer uit de mast gehaald en aan de nieuwe koning aangeboden. Gebruikelijk is dat er koning wordt geschoten op een vogel. Bij de Huissense gilden gebeurt dat op een klos. Waarschijnlijk omdat Huissen tot 1815 een Kleefse enclave is geweest.  Door erfopvolging kwam Kleef bij de keurvorst Von Brandenburg. Hij had soldaten nodig die recht vooruit konden schieten, en niet in de lucht. De vogel werd een klos en in de loop van de tijd ging de klos weer op een paal. Vogelschieten is er ook, maar dat is  prijsschieten voor iedere gildenbroeder en de buitengewone leden.  Voor koning te schieten moet je lid zijn van het gilde en jezelf hiervoor opgeven.

Het beleg en ontzet, de slag om Huissen is wel altijd gevierd, in de afgelopen eeuwen is er veel veranderd, van een eenvoudig herdenken tot het naspelen van de slag.

Alleen…. dit jaar niet, vanwege corona. Een stil jaar zal dit zijn.

Regelmatig zullen er ook gildenvlaggen of Huissense vlaggen bij gildenbroeders  thuis uithangen, als teken dat er een activiteit zou zijn. Geen slag op de molenweide, geen wildeman, niet vissen in de Molenkolk en geen ontzet van Huissen. Maar het leeft bij iedere Huissenaar, dat laten de vaandels en vlaggen wel zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.