Opening Beleg van Huissen op zaterdag 26 mei 2018

Op 26 mei zal voor het eerst de start van het Beleg van Huissen door de Huissense Gilden herdacht worden. Dit moet een nieuwe traditie worden als start voor de jaarlijkse viering van het Beleg en Ontzet van Huissen op 30 juni.

Een van de belangrijkste dagen van de Huissense gilden, de herdenking van het beleg en ontzet van Huissen, krijgt aankomend jaar een nieuwe traditie: de start van het beleg van Huissen. Op zaterdag 26 mei zullen de Huissense Gilden het beleg open. De herdenking vindt plaats vanaf 14:30 bij de Arnhemse Poort, waar de nieuwe gilde-vlaggen worden gehesen en het Gildekanon wordt afgeschoten. De fietstunnel bij de Arnhemse poort is de oorspronkelijke locatie van de stadspoort richting Arnhem en waar hedendaags nog steeds een deel van de oude stadsmuur zichtbaar is.

Het Beleg van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. In 1502 lag Huissen naast de Rijn en werd hier de tol gevraagd voor de scheepsvaart richting Duitsland, waardoor Huissen economisch belangrijk was. Het beleg werd beëindigd met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Tegenwoordig kennen de Huissenaren het Beleg en Ontzet van Huissen wegens de vele tradities zoals het Vuurvechten en de Wildeman. Dit jaar vindt het Beleg en Ontzet van Huissen plaats op 30 juni samen met de Exodus wandeltocht.

U bent allen van harte uitgenodigd om de vele tradities mee te maken op 26 mei en 30 juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.