Gilden Huissen bij Europees Schutterstreffen

Het weekend van 17 tot en met 19 augustus vind het Europees schutterstreffen plaats in Leudal.

Om de drie jaar wordt dit internationaal schutterstreffen georganiseerd. Dit schutterstreffen zal bezocht worden door meer dan 10.000 schutters en gildenbroeders uit heel Europa. Van Frankrijk, tot aan de Oekraïne zullen schutters vertegenwoordigd zijn.

Het is een enorm evenement die door vijf schutterijen uit het Leudal wordt georganiseerd. Ook de Huissense gilden zullen hierbij aanwezig zijn, en ook de gilden en schutterijen uit Lingewaard en Gelderland. Nederland behoort tot de regio 3, dus zullen ook als laatste in de grote schutters en gilde optocht lopen.

Het hoogtepunt is altijd het Europees koningschieten. Alle koningen zullen strijden om deze fel begeerde titel. Het evenement begint op vrijdag, met een bijeenkomst van alle oud Europa koningen, en de leden van de Sebastianus orde. Tijdens de plechtige investituurmis zullen weer verschillende schutters worden opgenomen in deze orde. Zaterdag is de dag van het koningschieten, waar alle koningen zullen strijden om de titel van Europees koning. Als hij of zij bekend is volgt de kroningsmis, en daarna een groot verbroederingsfeest.

Zondagochtend verzamelen alle gilden en schutterijen zich voor de grote optocht. De Huissen gilden zullen ook hun vendelkunsten laten zien, en voor de jeugd is er ook speciaal aandacht. Om 12:00 begint de grote optocht. Tegen 18:00 zal de laatste binnen zijn, en zullen de Europese schuttersfeesten worden afgesloten. Over 3 jaar zal dit evenement in Deinze, België, plaatsvinden. Bezoeken van dit evenement is zeker een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.