Nieuwe koningen en eerst Jeugdkoningin

Zondag 1 juli vond de strijd om het koningschap weer plaats bij de Huissense Gilden.

Dit gebeurde op het Raadhuisplein in Huissen. Allereerst was het prijsschieten, daar kan iedere gildebroeder en de buitengewone leden van de gilden aan deelnemen.

Degene die de vleugels, kop, staart en dan als laatste de romp eraf schoot werd beloond met een prijs. De jeugd leden streden ook voor hun jeugdkoningschap. Sinds kort kunnen er ook meiden lid worden van de gilden, en Nina, als eerste meisje bij de gilden, schoot de klos eraf. Voor het eerst in de geschiedenis van de 500 jarige gilden is er een jeugdkoningin. Nina Stipkes is de eerste jeugdkoningin van het St. Antoniusvendel.

De strijd om het koningschap bij het St. Laurentiusgilde duurde even, Ivan Matthijssen had 199 schoten nodig om de klos eraf te schieten. Hij is nu voor de derde maal achtereen koning, en daarmee keizer. Bij het Gangulphusgilde hadden de zeven kandidaten niet zoveel kogels nodig om de klos eraf te schieten, na 64 schoten viel de in stukken geschoten klos naar beneden. Jan Könning was degene bij wie de klos naar beneden viel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.