Gilden ontsteken Eerste Paasdag Huissens Paasvuur

Het is elk jaar weer een machtig mooi gezicht. De grote brandende houtstapel die op Eerste Paasdag hoog boven de dijk uit stijgt. Die dijk staat vol met mensen die komen kijken hoe de Gilden van St. Gangulphus en St. Laurentius het Huissens Paasvuur ontsteken. 

Het paasvuur is een oude traditie. Men viert hiermee dat de lente begint. Voor de gilden is dit ook het begin van het nieuwe gildeseizoen. Het Huissens Paasvuur staat naast voor het nieuwe, ook voor afscheid van het oude. Het unieke aan het Huissens Paasvuus is de duivelspop. Deze pop staat voor het kwade en de slechte dingen van het afgelopen jaar. Deze wordt bovenop de paasstapel geplaatst, zodat we met een schonen lei kunnen beginnen.

Wanneer de avond valt vertrekken de Huissense gilden in optocht naar de Stadskerk waar de fakkels ontstoken worden aan de paaskaars in de kerk. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. Daar aangekomen zullen de beide koningen van de Huissense gilden het paasvuur ontsteken. Als de duivelspop, boven op de stapel, brandt dan zullen de vendeliers een vendelhulde brengen aan het toegestroomde publiek en aan hun koningen. 

Praktisch
Het Huissens Paasvuur vindt dit jaar werderom plaats op de Molenweide achter de tijdelijke Albert Heijn. Voor het publiek is ruim plaats achter de dranghekken en op de dijk, waar u goed zicht heeft op de overweldigende vlammen en de vendeliers. Om circa 21.00 uur zullen de gilden aankomen op de Molenweide en zal de stapel aangestoken worden. Dus

Huissens Paasvuur: Eerste Paasdag, 21.00 uur, Molenweide Huissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.