Beloken Pasen en Open dag

Een week na het Paasvuur, 3 april, zetten de Huissense gilden hun deuren open voor iedereen! Zowel jong als minder jong zijn van harte welkom om te komen kijken wat de gilden allemaal doen. Niet alleen een keer door Huissen lopen, of het Paasvuur aansteken, en de stad verdedigen tijdens het beleg en ontzet. Ze doen veel meer. Vendelen, Tamboeren, kruisboogschieten en vele andere activiteiten. Het vendelen, regelmatig zijn ze Gelders kampioen geworden.

Maar ook de tamboers, zij laten Huissen horen dat de gilden eraan komen met hun bijzondere gildetrommen. Het is een kunst om deze trommen te kunnen bespelen.
Waarom op 3 april? Op die dag vieren de gildenbroeders altijd de oprichtingsdag van het Gangulphusgilde.

Primeur
Zoals bekend kunnen alleen jongens en mannen lid worden van de gilden. Maar… daar komt nu verandering in, na bijna 500 jaar zetten we ook de deuren open voor meiden. Tijdens alle scholenbezoek zagen we dat de meiden vaak net zo goed als de jongens waren, ook in het tamboeren. Dus wil je meer zien en te weten komen over de gilden? Kom dan op 3 april naar het “Rijnstede” gebouw inde kardinaal de Jongstraat. Vanaf 14:00 worden jullie verwacht.

Affiche Open dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.