Lingewaard koningschieten

Waar blijft de nieuwe Lingewaard Koning?

De gemeente Lingewaard kent vier schutterijen en gilden. Dit zijn schuttersgilde St. Bavo uit Angeren, de schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen, schuttersgilde St. Sebastianus uit Gendt en de gilden St. Gangulphus en St. Laurentius binnen de stad Huissen. De gilden en schutterijen hanteren het devies “Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid”. Zo gaan ze ook al vele jaren met elkaar om. Echter, op zaterdag 17 augustus aanstaande gaan zij de strijd met elkaar aan. De strijd om de hoogste eer wordt dan gestreden: de strijd om het Lingewaard koningschap!

Het Lingewaard Koningschieten (LKS) is in 2005 mede op initiatief van oud-burgemeester Rob Persoon, die tevens beschermheer is van de Doornenburgse schutterij en de Huissense gilden, opgericht. Het is een gemeentelijk schutterstreffen waarbij de Lingewaardse gilden en schutterijen samenkomen. De koningen en de oud-koningen strijden onder de schietmast. Degene die het laatste stukje van de romp van de houten vogel eraf schiet mag zich Lingewaard koning noemen. Tijdens de huldiging krijgt de Lingewaard koning de versierselen op traditionele schutterswijze omgehangen. Sinds 2014 is Hans van Rijn uit Gendt de huidige Lingewaard koning.

Op zaterdag 17 augustus a.s. wordt vanaf 14.00 uur bepaald wie Hans van Rijn gaat opvolgen. Het Lingewaard koningschieten vindt plaats op het plein voor het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9, in Doornenburg. De organisatie is in handen van de schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen.

Programma LKS 2019

13.00 uur: Ontvangst van (oud-)koningen, (oud-)koninginnen en genodigden met koffie/thee en krentenbrood in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9, Doornenburg

13.30 uur: Welkomstwoord door de President van de Schutterij, Martijn Claassen. Aansluitend is een toespraak van de loco–burgemeester van de gemeente Lingewaard, Helga Witjes

13.40 uur:  Aanbieden van de erewijn door de gemeente Lingewaard

13.45 uur:  Loting van de volgorde van de schietwedstrijden

13.50 uur:  De officiële opening op het plein voor het Schuttersgebouw met het hijsen van de vlaggen en aansluitend de muzikale vendelhulde

14.00 uur:  Start van de eerste voorronde voor het Lingewaard Koningschieten

15.00 uur:  Start van de tweede voorronde voor het Lingewaard Koningschieten

16.00 uur:  Finale van het Lingewaard Koningschieten

17.15 uur:  Huldiging van de nieuwe Lingewaard Koning

17.30 uur:  Afterparty op het plein voor het Schuttersgebouw met DJ’s Flexibel

20.00 uur:  Einde

Hoe word je Lingewaard Koning?

Via onderstaand stroomschema is weergegeven hoe het wedstrijdverloop is tijdens het Lingewaard Koningschieten (LKS) op zaterdag 17 augustus a.s. in Doornenburg. Er zijn twee schietmasten (A en B) waarop geschoten wordt. De (oud-)koningen van dezelfde vereniging schieten op één mast. Er zijn vier verenigingen (Angeren, Doornenburg, Gendt, Huissen) waardoor er twee voorronden zijn. De prijswinnaars (kop, vleugels, staart) uit elke voorronde gaan door naar de finale. Degene die het laatste stukje hout van de romp van de vogel eraf schiet is Lingewaard koning.

In het onderstaande overzicht is de schietvolgorde weergegeven tijdens de finale.

Veel animo voor deelname aan LKS 2019; slechts 1 vrouwelijke kandidaat

Inmiddels hebben zich meer dan 50 koningen en oud-koningen zich aangemeld voor het Lingewaard Koningschieten 2019. Hofleverancier onder de aanmeldingen is de Doornenburgse schutterij met maar liefst 21 kandidaten. Onder de ruim 50 aangemelde kandidaten bevindt zich 1 dame en zij is afkomstig van het schuttersgilde uit Gendt. Dat betekent dat er wellicht voor het eerst een vrouwelijke Lingewaard Koning zou kunnen komen.

Eregalerij Lingewaard Koningen

In 2019 vindt de 5e editie plaats van het Lingewaard Koningschieten. De winnaars uit de vier eerdere edities staan hieronder vermeld.

2005:  Ivan Matthijssen (Gilden van St. Gangulphus & St. Laurentius binnen de stad Huissen)

2008:  Theo Bouwmeister (Gilden van St. Gangulphus & St. Laurentius binnen de stad Huissen)

2011:  Ben Stegeman (Gilden van St. Gangulphus & St. Laurentius binnen de stad Huissen)

2014: Hans van Rijn (Schuttersgilde St. Sebastianus Gendt)

2019:  ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.