Huissense Gilden restaureert en kleurt oude foto’s in door nieuwe techniek

Door middel van de allernieuwste technieken is het de Huissense Gilden gelukt een ruim aantal zwart-wit foto’s en enkele films voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw in te restaureren en in te kleuren. Het geeft de kijker een niet eerder vertoond inkijkje in de geschiedenis.

Dit anders zeer tijdrovende, ingewikkelde en arbeidsintensieve werk is deels uitgevoerd door computer-algoritme. Dit algoritme met de naam DeOldify zocht door middel van ‘deep learning’ de juiste kleur bij elke pixel in de afbeelding, waarna handmatig correcties gedaan werden en de afbeeldingen ontdaan werd van beschadigden en oneffenheden.

Bijzonder is dat het ook twee oude films ingekleurd zijn. Het betreft een fragment uit het Polygoon Journaal uit 1936 van het jubileum van de Gilden en de viering van het Beleg en ontzet van Huissen, veel later in 1972.

Het algoritme dat aan dit project ten grondslag ligt heet DeOldify en is ontwikkeld door de amerikaan Jason Antic. Hij biedt deze technologie open-source aan op softwareplatform GitHub. De techniek gaat zowel in de grijstinten opzoek naar mogelijk aanwezige kleur, als in een zijn grote geheugen waarin het associeert naar welke kleur een voorwerp of persoon moet hebben. Deze combinatie werkt soms waanzinnig, maar is vaak ook verre van perfect. De foto’s zijn dan ook nog handmatig gecorrigeerd. Opvallend is hoe DeOldify in een aantal gevallen ziet welke vaandels rood en welke blauw zijn.

De films en een selectie van de meer dan 75 ingekeurde foto’s zijn te zien op de speciale pagina GildenHuissen.nl/Ingekleurd. Dit nieuwe inkijkje in het archief komt in de week voor de Gildenfeesten. Aanstaande zaterdag vieren de Huissense Gilden het Beleg en ontzet van Huissen en het Huissens Koningschieten op zondag.

BEKIJK GILDEN HUISSEN: INGEKLEURD

 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.